Hur skriver du för att få engagemang i dina sociala medier

by Peter Ingman - 04/06/2019 - 10:03

10 tips om du vill du få svar på hur man hittar en bra vinkel?

Skälet till att det fortfarande är många journalister som arbetar bra med sociala kanaler är att de kan hantverket sedan tidigare. De har sedan skolan lärt sig att mycket handlar om vinkeln och hur man skriver en rubrik som fångar läsarens intresse. Kunskaper som fortfarande betyder mycket i dagens medieklimat. Däremot straffas ofta långa texter med alltför stort faktainnehåll av dagens läsare vilket av en tidigare motiverad journalist kan uppfattas som en sell-out. 

Först måste vi reda ut en viktig fråga: är det skillnad på att skriva för att få bra synlighet på Google och på att skapa något som en läsare kan uppskatta? Ja, det är det fortfarande och det beror på att avsändaren vill bli uppmärksammad för ett visst ämne (nyckelord, keywords, hashtags) men en läsare kan ha en annan agenda. Jag vill tex att den här artikeln ska associeras med Content Marketing som är ett dyrt ord att köpa (SEM) och därmed segla högt upp i SERPen (Search Engine Result Page) men du som läsare bryr dig troligen mer om att förstå hur du ska göra dina artiklar framöver. 

För att få fram att artikeln handlar om Content Marketing bör jag skriva ordet i rubriken, i subrubriken och ett flertal gånger i brödtexten. Dessutom bör jag se till att ett antal andra mediekällor länkar till den här artikeln baserat på just det sökordet. Du som läsare hittade till artikeln för att du bryr dig om frågan som ställs. Ofta är ett bra innehåll för en läsare en artikel som svarar konkret på en utestående fråga. 

Här kommer 10 tips för att skriva bättre, hitta vinkeln och få någon att klicka igång och börja läsa. 

  1. Kom på en vinkel som intresserar dig själv
  2. En “hook” innebär att du utlovar något men inte ger iväg svaret för snabbt
  3. Testa vinkeln på några i din närhet med lite skilda uppfattningar
  4. Är vinkeln fortfarande svår, Google it! för att hitta varianter
  5. Använd Quora om du har en engelsk rubrik eller kan översätta din svenska rubrik. Vad undrar läsaren över?
  6. Använd en unik “feature image”, dvs första bilden som syns i samband med artikeln. En bild som lovar användaren att det finns mer inne i artikeln av samma vara.
  7. Skriv in rubriken i en “headline analyzer”. Prova gärna den som finns här
  8. Använd aktiva ord och gärna känslor
  9. Kontextuella uttryck och inte för kort och svår rubrik (ofta mitt problem)
  10. Skäms för att tipsa om detta, men eftersom det fungerar så kan du fundera på att namedroppa en känd person. Ett alternativ är att beskriva något lokalt som är intressant för tillfället. 

Darn! Jag borde kanske ha skrivit Content Marketing betydligt fler gånger i texten...

Good Luck

Här hittar du en annan bra headline analyzer: