HR är den mest analytiskt drivna avdelningen

by Peter Ingman - 23/04/2019 - 09:59

men inte i Sverige verkar det som

Dagligen läser vi bra artiklar på hur vi kan använda data för att ta bättre beslut. Growth Tribe anordnar månadsvis 2 dagars utbildningar inom Growth Hacking och AI for Marketers där vi får lära oss att vara datadrivna och genomföra projekt med processtöd och statistik. Än så länge lyser HR människorna med sin frånvaro. Kanske är det så att de utbildar sig på egen hand eller så finns det konsulter som sköter arbetet åt dem. 

Thomas H Davenport som skriver för Harvard Business Review har sedan en tid hävdat att HR avdelningarna är några av de som har mest att vinna på en datadriven approach. Hur kan vi hjälpa våra medarbetare att få fram mer av sin potential. Hur många sitter på fel roller och hur många trivs inte på sina arbetsplatser. Statistiken pekar på att 66% av våra millennials kommer att ha bytt jobb 2020 (Glassdoor). 

  • The top reasons why millennials leave their companies are because they received a better job offer from another company (30 percent), their career goals weren’t aligned with their company (27 percent), or they saw a lack of career opportunities within the company (13 percent). (Millennial Branding)
  • The top reasons given by employees for leaving their jobs include lack of career development (22 percent), lack of support with work-life balance (12 percent), their manager’s behavior (11 percent), unsatisfactory compensation and benefits (9 percent), and poor well-being (9 percent). (Work Institute)

Statistiken borde innebära panik hos de flesta stora arbetsgivarna i Sverige men få verkar göra tillräckligt mycket för att förhindra de dåliga oddsen. Det verkar vara ett bra läge för att bli mer datadriven. 

Om den här statistiken stämmer på er så kan du sluta läsa nu. Annars är det dags för lite utbildning: 

  • 51% of HR respondents said that they could perform predictive or prescriptive analytics, whereas only 37% of Finance respondents could undertake these more advanced forms of analytics.
  • 89% agreed or agreed strongly that “My HR function is highly skilled at using data to determine future workforce plans currently (e.g. talent needed),” and only 1% disagreed.
  • 94% agreed that “We are able to predict the likelihood of turnover in critical roles with a high degree of confidence currently.”
  • 94% also agreed that, “We have accurate, real-time insight into our employees’ career development goals currently.”
  • When asked “Which of the following analytics are you using?” “artificial intelligence” received the highest response, with 31%. When asked for further detail on how respondents were using AI, the most common responses were “identifying at-risk talent through attrition modeling,” “predicting high-performing recruits,” and “sourcing best-fit candidates with resume analysis.”

Läs mer i Thomas H Davenports utmärkta artikel här: