An AI for an AI

by Peter Ingman - 21/10/2018 - 17:21

Vi vet alla att det är en tidsfråga, men vi vet inte hur det kommer se ut

Om ni vill ha en försmak hur det kan se ut när AI pratar i prosa direkt till dig, troligen skräddarsytt efter dig, din personlighet, dina rädslor och reflektioner. I det här exemplet har man visserligen använt en nutida skådespelare, men redan nu kan man bygga nya profiler.

 

Först ut var Hatsune Miku, världens populäraste virtuella artist som skapades av utvecklare i Japan 2007. Hon har 100 000 tals fans över hela världen som ser henne lika verklig som en fysisk person. 

Efter att ha sett den fantastiska filmen med Lady Gaga och Bradley Cooper, A Star is Born, är det med nyfikenhet jag läser hur ett Fan uttrycker sig så här om Hatsune (som för övrigt har agerat förband till  Lady Gaga)

the lack of reality in Hatsune Miku is a feature, not a bug. Celebrities, because they are people, fail. And the failures are painfully consequential when you’ve invested your identity in them. “Miku’s not going to say something racist. She’s not going to break down in the middle of a concert. She’s not going to flake on you or do drugs,”

 

Gissningsvis så är det många som skulle säga att det är just det mänskliga hos artisterna som gör dem och deras uttryck intressanta. Att det är deras imperfektion som skapar deras attraktion. Men det kan ochså lika bra uppfattas tvärtom. Det blir lite som motor aficionados jorden runt som inte tror att elbilen kommer att ta fossilt drivna högljudda V8’ors plats på vägarna. Det är lätt att glömma bort att de flesta prestations bilar som byggs nu relativt redan saknar samma ljudeffekt som gjorde Chevy Camaron eller Ford Mustang populär för över 60 år sedan. Beteende och behov förändras när ny teknik öppnar för nya möjligheter.

 

Vill du veta mer om Hatsune: