Vill du ha en datadriven verksamhet

by Peter Ingman - 18/09/2018 - 10:30

eller borde den vara modelldriven?

Många företag har börjat anställa analytiker och teknikdrivna affärsutvecklare för att med hjälp av data och insikter få hjälp att utveckla verksamheten. Utmaningen här ligger i att förstå vilken data som bör påverka de mest omedelbara besluten. De flesta svenska företag är fortfarande handikappade när det gäller datadrivna beslut. Vi är tex många som har undrat varför inte ICA har kunnat utnyttja sin enorma databas bättre när det gäller att förbättra kundresa och köpupplevelse. ICA, Coop och Axfood är kanske datadrivna i olika faser men har ännu inte börjat utnyttja superkrafterna som lojalitetsprogrammen (ICA kortet, Coop Medlem osv) och miljoner transaktioner möjliggör.  Istället är det som vanligt de amerikanska aktörerna som leder vägen. Detta trots att Accenture sedan årtionden har pratat om den här utvecklingen med bla ICa.

Men vad skulle hända om de istället försökte bli modelldrivna? Data kan hjälpa ICA att utveckla sin affär, men en modelldriven verksamhet skulle innebära att “modellen” blir verksamheten. Det bästa nutida exmplet är Amazon Go.

Amazon automated grocery store finally launches from CNBC.

Amazon har sedan länge använt modelldriven verksamhet istället för vad många tror, en datadriven. Ända sedan de började med rekommendationsmotor för böcker och musik så använder de miljoner transaktioner till att förbättra och utveckla verksamheten. För att vara tydlig – inte BARA data för att göra bättre beslut.

Låt oss ta ett annat exempel, den här gången från Kina:

Tencent, the Chinese social-media giant and maker of WeChat , is one of our favorite examples of this new business model. A Tencent executive told us last fall: “We are the only company that has customer data across social media, payments, gaming, messaging, media, and music, and we have this information on [several hundred] million people. Our strategy is to put this data in the hands of several thousand data scientists, who can use it to make our products better and to better target advertising on our platform.” That unique data set powers a model factory that constantly improves user experience and increases profitability—attracting more users, further improving the models and profitability. That’s a model-driven business.

 

https://outline.com/vnZpCU