AI for President eller vår snara DÖD

by Peter Ingman - 17/09/2018 - 20:04

Blir det AJ istället för AI

Debatten om framtidens möjligheter att påverka folket och demokratin är i full gång efter valet. På Gather Festival 2018 var debatten och det som sas på många sätt berörande. Flera skrämmande scenarios målades men också möjligheten att använda vår utveckling av lärande maskiner och någon form av intelligens till den goda saken. 

Aurore Belfrage använde metaforen “Popeye on Spinach” där ett AI skulle kunna bli ett beslutsstöd till ledarskapet, en “Vice President” istället för en supreme leader. Karim Jebari förde fram att AI på många sätt fortfarande är mer lik en diskmaskin (inte någon övernaturlig superintelligens) och att en mask kommer att vara betydligt intelligentare under mycket lång tid framöver. Det känns något mer betryggande eftersom det sedan togs upp autonoma vapensystem som själva bestämmer vem som ska leva och vem som ska dö. Vet dock inte vad jag skulle välja mellan en skjutglad rysk spetznas eller US Marine eller en förhoppningsvis något mer rationell och logisk AI.

AI for President eller vår snara DÖD

Det finns en mängd intressanta och initiala användningsområden för AI. Exempel togs upp från ett spanskt universitet som provat förhandlingsteknik och ett amerikanskt experiment där man låtit “AI” gå igenom en mängd domslut för att se om besluten som togs var logiska. Det visade sig bland annat att de domfall som gjordes av domarna precis innan lunch var mer möjliga att ifrågasätta än under övriga dagen.

En viktig sammanfattning av debatten var behovet av mycket data som Kristian elegant visade med sin realtids modell över twitterflödet. Publiken kunde i realtid följa hur ordet “valfusk” spreds explosivt som en skogsbrand i Dalarna (as we speak). 

Growth Hacking och AI handlar om att göra experiment och att använda den data som kommer ut av dessa. Att som marknadsförare, affärsutvecklare, säljare, finansmänniska, konsult inte använda smart teknologi för att dra slutsatser och bättre beslut är en icke-fråga, frågan är snarare hur lång tid det kommer att ta att få bra beslutsunderlag och våga lita på detta.